Incepand din data de 4 August, eSSM isi va schimba denumirea in ssmatic.ro toate serviciile vor fi disponibile in continuare fara intrerupere.
Medicina muncii
MEDICINA MUNCII ÎN
SERVICIILE DE IGIENĂ ȘI ÎNTREȚINERE PERSONALĂ
CUPRINS
1. Prezentare generală
2. Întreținerea personală-între necesitate și pericol de îmbolnăvire. Cazuri specifice acestor profesii (manichiură, cosmetică, coafură)
3. Manichiura-plăcere sau durere?
4. Protecția și medicina muncii
5. Bibliografie
PREZENTARE GENERALĂ
Frumusețea, cel puțin în rândul femeilor, a reprezentat un deziderat încă din cele mai vechi timpuri.
Dacă în trecut, tehnicile de îngrijire personală erau făcute uneori prin metode empirice, prin folosirea unor ustensile și instrumente rudimentare, în prezent, igiena personală a ajuns să reprezinte un mod de viață, face parte din educația fiecăruia și se realizează prin mijloace moderne, în saloane din ce in ce mai dotate cu aparatură performantă.
Cu toate acestea, există situații, nu puține, în care aceste metode de îngrijire (de la banala înlăturare a cuticulelor până la bronzatul artificial la solar) pot pune viața în pericol oricărei persoane, din ambele părți, atât pentru cel care prestează servicii în acest domeniu, cât și pentru cel care le folosește.
Dacă în trecut, pericolele erau reprezentate doar de apariția unor banale infecții rezultate din sterilizarea ineficientă sau insuficientă a instrumentelor folosite, în prezent numărul bolilor în cadrul acestor meserii s-a mărit considerabil, facând parte din spectrul dermatologiei, pneumologiei, bolilor infecțioase etc.
Tocmai de aceea, medicina muncii are un rol deosebit de important în înlăturarea riscurilor de îmbolnăvire ale angajaților din acest domeniu, prin respectarea regulilor și normelor de protecția muncii, dar și printr-un comportament adecvat fiecărei situații date.
În cadrul bolilor profesionale din domeniile de întreținere personală acționeaza atât factorii chimici (substanțele utilizate în acest domeniu-amoniacul prezent în vopsea, acetona, vaporii din oje și acetone), cât și factorii biologici (boli infecțioase precum hepatite B,C, infecții stafilococice, dermatoze, afecțiuni alergice etc).
ÎNTREȚINEREA PERSONALĂ - ÎNTRE NECESITATE ȘI PERICOL DE ÎMBOLNĂVIRE
CAZURI SPECIFICE ACESTOR PROFESII (MANICHIURĂ, COSMETICĂ, COAFURĂ)
Ce este îngrijirea personală?
Igiena este o modalitate simplă și eficientă de a rămâne sănătosi și de a fi o prezență plăcută pentru cei din jurul nostru, aducând totodată o satisfacție și o bunăstare personală, prin creșterea încrederii în propria persoană.
În categoria îngrijirii personale intră o mulțime de meserii, printre care se numără profesiile de :
-manichiuristă;
-cosmeticiană;
-hair-stylist (frizer);
Voi incerca, pe scurt, să aduc în discuție fiecare categorie de boli și riscuri ce pot apărea în cadrul meseriilor enumerate mai sus
1.MANICHIURA Femeile iubesc să aibă o manichiură frumoasă și îngrijită, întrucât, la prima vedere, mâinile pot reprezenta o carte de vizită a fiecărei persoane. Datorita suprasolicitării din saloanele de înfumusețare , instrumentarul de cele mai multe ori nu este dezinfectat corespunzător, crescând astfel riscul de îmbolnăvire atât pentru prestatorul de servicii, cât și pentru client.
Cel mai banal exemplu în acest subiect este reprezentat de transmiterea bolilor cu caracter infecțios, printre cele mai întâlnite fiind:
-onicomicoza;
-hepatita C;
-hepatita D;
-SIDA;
-infectii cu Staphylococus si Streptococ, acesta fiind unul dintre germenii prezenți și la nivelul tegumentului (panarițiu) ;
-boli de contact din spectrul dermatologic: alergii, eruptie urticariană; Odată cu noile proceduri de manichiură semipermanenta (oja este un tip de rășină polimerică ce se usucă și întărește dacă este expusă la radiații ultraviolete),
manichiuristele au devenit susceptibile la o multitudine de probleme de ordin pneumologic si alergic. Ele sunt predispuse la boli precum astm alergic, conjunctivită alergică, rinită alergică, întrucât este necesară utilizarea unei freze speciale pentru îndepărtarea ulterioară a ojei mai sus menționate și refacerea manichiurii, iar aceasta freză va produce o pulbere cu potential alergic ridicat și care poate fi inhalată foarte ușor.
De asemenea, acest tip de rășină conține o mulțime de substanțe chimice –dintre care menționez toluenul, formaldehida, dibutilftalatul. Inhalarea vaporilor de la aceste substante afecteaza sistemul respirator al manichiuristei, ajungând, în timp să distrugă terminațiile nervoase libere ale nervului olfactiv, ajungându-se în final la anosmie. Mai multe informații cu privire la acest subiect vor fi descrise în studiul de caz.
2.COSMETICA
În ceea ce privește cosmetica, din această categorie fac parte epilatul, tratamentele faciale, tratamente corporale, bronzatul artificial la solar.
Epilatul este, probabil, unul dintre singurele metode care de-a lungul timpului nu s-a schimbat, constă în aplicarea de ceară, încălzită la o anumită temperatură direct pe pielea clientului. Riscul, bineînțeles, constă în aplicarea și mânuirea acesteia, putând cauza arsuri de grad II, chiar III, atât pentru cosmeticiană, cât și pentru client.
De asemenea, ceara pentru epilat se refolosește și prin intermediul ei se pot transmite infecți bacteriene transmit cel mai ușor, stafilococii și streptococii fiind cei mai incriminați. La capitolul infecții virale, pe lângă hepatita B, hepatita C și virusul herpetic,
la epilat se poate transmite și HPV. Există peste 200 de tipuri de HPV, dar HPV 2 și 4 creează la nivel tegumentar condiloame, veruci și atunci le putem obține în urma epilatului neigienic.
3.HAIR STYLISTI-FRIZERI
Eczemele alergice la contact și cele inflamate pot fi cauzate de contactul repetat sau prelungit cu apa și cu substanțe dăunătoare pielii, contact impus de mediul caracteristic umed din saloanele de coafat. Spălatul pe mâini frecvent și intens este specific acestui mediu de lucru. Activități ce implică un mediu umed sunt șamponarea sau tunderea, aranjarea parului ud.
Contactele frecvente ale mâinilor cu apa, cu produsele pe baza de apa sau parul umed pot determina sensibilizarea sau iritarea pielii, adică dezvoltarea alergiilor, mai ales daca aceste contacte au loc de mai multe ore pe zi. Mănușile protectoare pot cauza și ele lezarea cutanata dacă sunt purtate prea mult sau inadecvat.
Lezarea cutanată poate determina slăbirea functiei de barieră protectoare a pielii împotriva substanțelor iritante. Este de evitat expunerea prelungiă la acest tip de mediu de lucru pentru a fi evitate riscuri în frizerii de accidentare sau îmbolnăvire profesională. Lucrul cu cosmeticele de păr este asociat și el cu alergiile, acestea fiind consecințele lipsei unor măsuri de protecție. Lezarea cutanată este cauzată de șampoane, produse de îngrijire a parului, vopseaua de păr, spumă de par, fixativul si alte produse de coafat. Totodata, trebuie avut în vedere riscul produs de inhalarea vaporilor produși de aceste substante. Spre exemplu, vopseaua de păr conține amoniac, benzen, peroxid de hydrogen (apă oxigenată), substanțe volatile ce afectează sistemul pulmonar și cel nervos al personalului din coafor.
MANICHIURA-PLĂCERE SAU DURERE??
Pentru o mai buna intelegere a bolilor profesionale din acest domeniu de activitate, am ales sa prezint prin intermediul unor fotografii realizate de mine, parcursul unei sedinte de manichiura cu oja semipermanenta.
O ședință începe întâi prin prezentarea instrumentarului, care trebuie să fie sterilizat si gata de utilizare.
Se continuă, apoi, prin curățarea ojei anterioare, cu ajutorul unei freze speciale.
Se poate observa din pozele atașate mai sus, că în urma procedeului de pilire a unghiilor, rezultă o pulbere fină, ușor de inhalat/respirat. Pulberea are un rol iritant asupra manichiuristei, producând de-a lungul timpului simptome precum:
-rinoree;
-stranut;
-hipertrofie de cornete nazale (diagnostic stabilit în urma unui consult ORL, după o endoscopie nazală).
Toate aceste simptome pot fi precursorii bolii astmatice.
De asemenea, se poate observa si o iritație la nivelul ochilor în urma expunerii la acest tip de praf, care a fost diagnosticată drept conjunctivită alergică.
Se continuă cu aplicarea a mai multe substanțe pe unghii (dizolvant, degresant, ojă, lac), substanțe ce conțin mai multe tipuri de vapori nocivi și iritanți pentru sistemul respirator și în anumite cazuri și pentru cel nervos. Dintre acestea fac parte benzenul, toluenul, formaldehida, dibutilftalatul etc.
Una dintre principalele manifestări ale expunerii îndelungate la acești vapori este izoosmia, care în final se poate transforma în anosmie.
Din punct de vedere fiziopatologic, explicația acestui fenomen este iritarea mucoasei olfactive în mod repetat, mucoasă ce conține fibre senzoriale pentru sensibilitatea olfactivă. Expunerea repetată și îndelungată va duce la lezarea sau blocarea transmiterii sensibilității olfactive pe calea nervului olfactiv.
PROTECȚIA ȘI MEDICINA MUNCII
Printre măsurile de protectie și medicina muncii se numără:
-Utilizarea echipamentului de protecţie corespunzător din punct de vedere igienic: mănuși, mască de protecție care să acopere atât nasul, cât și gura angajatului. – Executarea tuturor operațiunilor cu cea mai mare atenţie, pentru a evita accidentele. – Instrumentele folosite se păstrează în cea mai bună stare de funcţionare. – Instrumentele şi aparatele se controlează zilnic, înainte de începerea lucrului. – Instrumentele tăioase se manevrează cu mâinile uscate.
– Controlul medical periodic pentru personal se va efectua conform hg 355/2007 care abroga Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 933/2002. Personalul se poate angaja numai dupa efectuarea examinarilor medicale.
Examen medical la angajare (conform datelor din dosarul medical)
-Ag Hbs
-Anticorpi anti HCV
-HIV
-VDRL
-RPS
-Examen medical periodic examen clinic general –ANUAL
Creșterea gradului de cultura si civilizatie a întregii populatii a determinat o larga raspandire a meseriilor de manichiuristi si pedichiuristi. De aceea, în cadrul acestor meserii se impune respectarea cu strictețe a normelor de igiena, evitându-se astfel contactarea unor boli cu caracter contagios.
Cunoasterea notiunilor de patologie profesionala, a modului de transmitere a bolilor ce se pot contacta in conditiile nerespectarii regulilor de igiena în cadrul acestor meserii sunt factori determinanți pentru impunerea luării unor masuri preventive.
▪ Pentru activitatea de manichiura pedichiura trebuie sa existe incinte separate prin usi.
▪ Inaintea efectuarii procedurilor de manichiura sau pedichiura trebuie evaluata pielea din jurul unghiilor. In cazul constatarii unor leziuni profunde, tratamentul trebuie amanat.
▪ Toate echipamentele, accesoriile si materialele refolosibile trebuie curatate si dezinfectate inainte de utilizarea lor la un nou client. Masa de manichiura trebuie curatata dupa fiecare client
▪ Se impune pastrare curateniei la locul de munca, aerisirea incaperii de lucru
▪ Funcționarea corespunzătoare a instalațiilor igienico-sanitare ▪ Pastrarea uneltelor dupa terminarea programului in conditii igienice
▪ Curatenia zilnica se va efectua cu stergatoare umede (carpe, maturi) pentru a preveni astfel raspandirea prafului
▪ Bazinele de faianta trebuie curatate dupa fiecare pedichiura executata
▪ Masa de manichiura trebuie curatata dupa fiecare client ▪ Pentru fiecare client se foloseste un burete nou, care se arunca dupa terminarea sedintei
▪ Vasele pentru manichiura si pedichiura, instrumentele refolosibile se curata, se dezinfecteaza si se sterilizeaza dupa fiecare sedinta de manichiura sau pedichiura
▪ Baia de ceara parafinica trebuie curatata si dezinfectata dupa fiecare sedinta, inainte de a fi reumpluta cu un nou continut.
▪ Clientii care solicita indepartarea unghiilor increscute trebuie indrumati catre un medic specialist
▪ In timpul procedurilor de pedichiura esteticianul trebuie sa poarte manusi sterile, de unica folosinta, pentru efectuarea tratamentului la clientii a caror piele de la nivelul picioarelor prezinta anumite dermatomicoze cauzate de dermatofiti.
▪ Negii trebuie acoperiti in timpul procedurii. In aceasta situatie se folosesc numai instrumente sterile, de unica folosinta, care vor fi aruncate dupa utilizare. ▪ Este interzisa utilizarea tratamentului cu ceara in cazul clientului ale carui maini sau picioare prezinta leziuni deschise.
▪ In caz de sangerare in timpul tratamentului cu ceara, pielea trebuie stearsa imediat cu un produs autorizat pentru piele, inainte de a continua tratamentul.