Incepand din data de 4 August, eSSM isi va schimba denumirea in ssmatic.ro toate serviciile vor fi disponibile in continuare fara intrerupere.





Norme specifice de securitate a muncii pentru activitatile de fabricare a mobilei din lemn, inclusiv tapitate

NSSM 113 

Norme specifice de securitate a muncii pentru activitatile de fabricare a mobilei din lemn, inclusiv  tapitate 

1. PREVEDERI GENERALE 

Continut 

Art. 1. - Normele specifice de securitate a muncii pentru activitatile de fabricare a  mobilei din lemn, inclusiv tapitate cuprind masuri de prevenire a accidentelor de munca  si a bolilor profesionale specifice acestor activitati. 

Scop 

Art. 2. - Scopul prezentelor norme specifice este ca prin respectarea masurilor de  prevenire cuprinse sa se asigure desfasurarea tuturor activitatilor de fabricare a mobilei  din lemn, inclusiv tapitate, in conditii de securitate a muncii. 

Domeniu de aplicare 

Art. 3. - Prezentele norme specifice se aplica la toate persoanele fizice sau juridice care  desfasoara activitati de fabricare a mobilei din lemn, inclusiv tapitate, indiferent de  forma de proprietate a capitalului social si de modul de organizare a acestora. 

Conexiunea cu alte acte normative 

Art. 4. - (1) Prevederile cuprinse in prezentele norme specifice se aplica cumulativ cu  prevederile Normelor generale de protectie a muncii. 

(2) Pentru activitatile auxiliare sau conexe activitatilor de fabricare a mobilei din lemn,  inclusiv tapitate se vor aplica prevederile actelor normative prezentate in Anexa 1. Art. 5. - (1) Persoanele fizice sau juridice care desfasoara activitati de fabricare a  mobilei din lemn, inclusiv tapitate au obligatia de a elabora, prin efort propriu sau in  colaborare cu organisme specializate, instructiuni proprii de securitate a muncii.

(2) Instructiunile proprii de securitate a muncii trebuie sa detalieze si sa completeze  prevederile normelor, cu prevederi pentru tehnologiile si echipamentele tehnice  specifice unitatii. 

Revizuirea normelor 

Art. 6. - Prezentele norme specifice se vor revizui periodic si vor fi modificate ori de cate  ori este necesar, ca urmare a schimbarilor de natura legislativa, tehnica, etc. survenite  la nivel national, la nivelul persoanelor fizice sau juridice sau la nivelul proceselor de  munca. 

2. PREVEDERI COMUNE ACTIVITATILOR DE FABRICARE  A MOBILEI DIN LEMN, INCLUSIV TAPITATE 

2.1. Incadrarea si repartizarea salariatilor la locul de munca 

Art. 7. - Incadrarea si repartizarea salariatilor la | locul de munca se vor efectua in  conformitate cu prevederile corespunzatoare din Normele generale de protectie a  muncii. 

Art. 8. - Procesele de munca trebuie coordonate si supravegheate numai de catre  salariati care poseda pregatirea profesionala corespunzatoare, numiti prin decizia  conducerii persoanei juridice sau persoanei fizice. 

2.2. Instruirea salariatilor 

Art. 9. - Organizarea si desfasurarea activitatilor de instruire in domeniul protectiei  muncii a salariatilor participanti la activitatile de fabricare a mobilei din lemn, inclusiv  tapitate se vor efectua in conformitate cu prevederile din Normele generale de protectie  a muncii. 

Art. 10. - Activitatile de fabricare a mobilei din lemn, inclusiv tapitate, precum si  activitatile conexe, trebuie efectuate numai de catre salariati care au fost instruiti in  domeniul protectiei muncii si care detin calificarea si/sau autorizarea necesara realizarii  sarcinii de munca. 

2.3. Dotarea salariatilor cu echipament individual de protectie

Art. 11. - Acordarea si utilizarea echipamentului individual de protectie se vor face in  conformitate cu prevederile din Normele generale de protectie a muncii si din  Normativul-cadru de scordare si utilizare a echipamentului individual de protectie. 

Art. 12. - Conducatorii locurilor de munca au obligatia de a verifica, inainte de inceperea  activitatilor, dotarea salariatilor din subordine cu echipament individual de protectie  adecvat si de a urmari utilizarea corecta a acestuia, in timpul lucrului. 

Art. 13. - Este interzisa utilizarea echipamentelor individuale de protectie care nu sunt  realizate si certificate in conformitate cu standardele si normativele aflate in vigoare. 

Art. 14. - Echipamentul individual de protectie impotriva pericolelor de natura electrica  trebuie verificat la termenele stabilite, fiind interzisa utilizarea celui defect sau  neverificat. 

2.4. Repartizarea sarcinii de munca 

Art. 15. - Conceperea si repartizarea sarcinii de munca se vor efectua in conformitate  cu prevederile corespunzatoare din Normele generale de protectie a muncii. 

Art. 16. - Conducatorii locurilor de munca au urmatoarele obligatii: 

a) sa verifice vizual la inceperea lucrului existenta si starea tehnica a protectorilor si/sau  a dispozitivelor de protectie, a aparatelor de masura si control si sa ia masuri pentru  inlaturarea eventualelor deficiente constatate; 

b) sa repartizeze salariatii din subordine numai la activitatile pentru care acestia poseda  pregatirea corespunzatoare si numai dupa 26 instruirea tehnica si de protectia muncii; c) sa nu permita desfasurarea oricarei sarcini de munca de catre salariatii aflati intr-o  stare psiho-fiziologica necorespunzatoare; 

d) sa urmareasca pe toata durata timpului de lucru mentinerea in stare corespunzatoare  a cailor de acces, a iluminatului, instalatiilor de ventilatie si conditiilor de microclimat; 

e) sa opreasca imediat procesul de munca in cazul aparitiei unor pericole iminente de  accidentare sau de producere a avariilor; 

f) In cazul producerii unui accident de munca, sa ia masuri de acordare a primului ajutor  si sa anunte conducerea persoanei juridice sau persoana fizica. 

Art. 17. - Salariatii sunt obligati sa-si insuseasca, sa respecte si sa aplice normele,  reglementarile si instructiunile de securitate a muncii specifice sarcinii de munca pe  care o au de indeplinit. De asemenea, pentru desfasurarea proceselor de munca in  conditii de securitate salariatii sunt obligati:

a) sa verifice inainte de inceperea lucrului daca echipamentele tehnice pe care le vor  utiliza sunt in stare tehnica corespunzatoare; 

b) sa aduca la cunostinta conducatorului locului de munca eventualele defectiuni  constatate sau atunci cand parasesc locul de munca; 

c) sa respecte tehnologia de lucru si instructiunile de securitatea muncii la locul de  munca; 

d) sa utilizeze echipamentul individual de protectie corespunzator activitatii respective; e) sa mentina curatenia la locul de munca; 

f) sa nu introduca sau sa consume bauturi alcoolice in incinta unitatii; 

g) sa nu fumeze decat in locurile special amenajate; hy sa respecte disciplina la locul de  munca; 

i) sa acorde primul ajutor in cazul producerii unui accident de munca; 

j) sa instiinteze imediat conducatorul locului de munca despre producerea unui accident  de munca si sa nu schimbe starea de fapt a evenimentului, numai daca aceasta o  impune. 

2.5. Organizarea locurilor de munca si a activitatilor 

Art. 18. - Activitatile de fabricare a mobilei din lemn, inclusiv tapitate sunt permise  numai daca la locurile de munca au fost luate toate masurile tehnice si organizatorice  pentru prevenirea accidentelor de munca si a bolilor profesionale, in conformitate cu  prevederile Normelor generale de protectie a muncii si a Normelor metodologice privind  locul de munca cu pericol deosebit si pericol iminent de accidentare. 

Art. 19. - Conducerea persoanei juridice sau persoana fizica are obligatia, de a  identifica si evidentia locurile de munca cu pericol deosebit din activitatea proprie. 

Art. 20. - Conducerea persoanei juridice sau persoana fizica are obligatia de a lua  urmatoarele masuri tehnice sau organizatorice in activitatile care implica expunerea la  agenti chimici periculosi: 

a) proiectarea si organizarea corespunzatoare a sistemelor de munca; 

b) Intretinerea procedurilor de asigurare a sanatatii si securitatii salariatilor; 

c) reducerea la minimum a numarului de salariati expusi sau care pot fi expusi; d) masuri corespunzatoare de igiena; 

e) reducerea la minimum a duratei si intensitatii de expunere; 

f) reducerea cantitatii de agent chimic prezent la locul de munca la minimum cerut la  locul de munca;

g) metode potrivite de lucru pentru manipularea, depozitarea si transportul in securitate  al agentilor chimici sau a deseurilor care contin asemenea agenti chimici. 

Art. 21. - Conducerea persoanei juridice sau persoana fizica are obligatia de a evita  folosirea unui agent chimic periculos prin inlocuirea lui cu un agent chimic sau un  proces care, in conditiile de utilizare, nu este periculos sau este mai putin periculos  pentru sanatatea si securitatea salariatilor. Atunci cand natura activitatii nu permite  acest lucru se vor aplica urmatoarele masuri, in ordinea prioritatii: 

a) proiectarea unor procese de munca si de control corespunzatoare si folosirea  materialelor si echipamentului adecvat, pentru prevenirea sau minimalizarea efectelor  agentilor chimici; 

b) aplicarea masurilor colective de 30 protectie la sursa de risc; 

c) utilizarea echipamentului individual de protectie. 

Art. 22. - Conducerea persoanei juridice sau persoana fizica are obligatia de a stabili  proceduri si planuri de actiune aplicabile in cazul aparitiei unor accidente, incidente sau  urgente legate de prezenta agentilor chimici. Aceste proceduri si planuri trebuie sa  includa antrenamente la intervale regulate si prevederi de prim ajutor. 

Art. 23. - Conducerea persoanei juridice sau perspana fizica are obligatia de a intocmi  grafice cu termenele si conditiile de efectuare a curateniei in toate sectoarele de  activitate. Respectarea acestora este obligatorie. 

2.5.1. Instalatii de ventilare, exhaustare si transport pneumatic 

Art. 24. - Conducerea persoanei juridice sau persoana fizica are obligatia de a  desemna, prin decizie scrisa, un responsabil pentru functionarea, intretinerea si  repararea instalatiilor de ventilare, la nivelul sectiilor sau atelierelor, cu un grad de  instruire corespunzator. Periodic se va verifica daca instalatia de ventilare functioneaza  te parametrii proiectati, luandu-se masuri de remediere ori de cate ori se constata  deficiente in functionarea acesteia. 

Art. 25. - La fiecare instalatie de ventilare trebuie afisate instructiuni privind modul de  functionare (succesiunea comenzilor de pornire-oprire), supraveghere (parametrii  functionali) si intretinere. 

Art. 26. - Punerea in functionare si oprirea functionarii instalatiilor de ventilare se vor  efectua numai sub supravegherea responsabilului instalatiei respective sau a  inlocuitorului acestuia si numai cu respectarea instructiunilor de utilizare.

Art. 27. - Intretinerea si repararea instalatiilor de ventilare se vor efectua numai cu  respectarea conditiilor si a termenelor stabilite in Cartea tehnica a instalatiei, de catre  proiectantul acesteia. 

Art. 28. - Este interzisa recircularea totala sau partiala a aerului din incaperile de lucru  unde exista degajari de substante toxice peste concentratiile limita admise. 

Art. 29. - Este interzisa utilizarea instalatiilor ele ventilare comune, in cazul in care  exista surse de pulberi sau substante care prin amestec pot da combinatii inflamabile,  explozive sau toxice. 

Art. 30. - Este interzisa functionarea transportoarelor pneumatice fara gratare. 

Art. 31. - Gratarele de la transportoarele pneumatice se vor curata ori de cate ori se  constata infundarea acestora. 

Art. 32. - Este interzisa verificarea tirajului exhaustoarelor prin punerea palmei la prizele  de absorbtie. 

Art. 33. - Functionarea exhaustoarelor si a suflantelor fara separatoare de aschii la  intrarea in ventilator este interzisa. 

2.5.2. Zonarea locurilor de munca cu pericol deosebit 

Art. 34. - Persoanele juridice sau persoana fizica sunt obligate sa solicite proiectantului  efectuarea zonarii locurilor de munca cu pericol de explozie. 

Art. 35. - Proiectantul este obligat sa stabileasca locurile de munca cu atmosfera  potential exploziva, in vederea alegerii unor echipamente tehnice cu grad corespunzator  de protectie. 

2.5.3. Semnalizarea de securitate si/sau sanatate 

Art. 36. - Persoanele juridice sau persoana fizica sunt obligate sa prevada si sa verifice  existenta semnalizarii de securitate si/sau sanatate la locurile de munca, in conformitate  cu prevederile din Prescriptiile minime pentru semnalizarea de securitate si/sau  sanatate la locul de munca. 

2.6. Utilizarea echipamentelor tehnice 

Art. 37. - Punerea in functionare, utilizarea, intretinerea si repararea echipamentelor  tehnice se vor face numai de catre salariati calificati si/sau autorizati. 

Art. 38. - Utilizarea echipamentelor tehnice aflate sub incidenta ISCIR se va face numai  cu respectarea prevederilor prescriptiilor tehnice.

Art. 39. - Echipamentele tehnice precum sj componentele acestora aflate sub incidenta  ISCIR trebuie verificate la termenele scadente, numai de catre personal autorizat. 

Art. 40. - Se interzice utilizarea echipamentelor tehnice in activitatile de fabricare a  mobilei din lemn, inclusiv tapitate daca nu sunt certificate din punctul de vedere al  securitatii muncii. 

Art. 41. - Se interzice utilizarea echipamentelor tehnice daca acestea nu au montati toti  protectorii si daca dispozitivele de protectie si/sau de avertizare sau aparatele de  masura si control din dotarea acestora nu functioneaza sau functioneaza defectuos. Art. 42. - Se interzice utilizarea echipamentelor tehnice la care pot aparea, in timpul  functionarii, emisii de praf, pulberi, aschii sau noxe daca echipamentele nu sunt  racordata La o instalatie de captare si exhaustare. 

Art. 43. - Folosirea de improvizatii la utilizarea echipamentelor tehnice este interzisa. Art. 44. - (1) Dispozitivele de comanda ale echipamentelor tehnice trebuie mentinute in  stare de functionare. 

(2) In cazul in care se utilizeaza un dispozitiv de comanda bimanuala se interzice  blocarea unuia din butoanele de comanda. 

Art. 45. - Cand se constata o functionare defectuoasa a unui echipament tehnic,  salariatii sunt obligati sa-l opreasca si sa anunte imediat conducatorul locului de munca,  ce are obligatia de a lua masuri de remediere. 

Art. 46. - (1) Se interzice ca salariatii sa intervina pentru remedierea defectiunilor,  curatare sau revizii la echipamentele tehnice aflate in functiune. 

(2) Aceste operatii se efectueaza de catre salariati desemnati in acest scop si numai  dupa intreruperea alimentarii cu energie, oprirea miscarilor functionale si blocarea  contra pornirii accidentale. Daca blocarea nu este posibila, se pune paza la dispozitivele  de pornire. 

Art. 47. - Parasirea posturilor de comanda ale echipamentelor tehnice sau a liniilor  tehnologice cu regim de functionare continuu in alte scopuri decat cele tehnologice, fara  aprobarea conducatorului locului de munca este interzisa. 

Art. 48. - Este interzis accesul la posturile de lucru 36 sau comanda ale echipamentelor  tehnice pentru salariatii care nu au sarcini de munca referitoare la acestea. 

Art. 49. - Este interzisa parasirea locului de munca de catre salariati atunci cand  echipamentele tehnice la care lucreaza se afla in stare de functionare.

Art. 50. - Utilizarea echipamentelor tehnice pentru alte operatii decat cele pentru care  au fost proiectate este interzisa. 

Art. 51. - Inainte de inceperea lucrului, salariatii deserventi au obligatia de a efectua  reglarea echipamentului tehnic in functie de dimensiunile, forma si materialul reperelor  de prelucrat. 

Art. 52. - Utilizarea echipamentelor tehnice se face numai cu respectarea parametrilor  functionali prevazuti in Cartea tehnica. 

Art. 53. - Se interzice depozitarea pe echipamentele tehnice a materialelor, sculelor sau  a reperelor de prelucrat. 

Art. 54. - Se interzice manipularea pe deasupra organelor de masini aflate in miscare a  reperelor de prelucrat sau a celor prelucrate. 

Art. 55. - Zonele din jurul echipamentelor tehnice trebuie pastrate in stare de curatenie,  eliberate de materiale, obiecte etc. care ar putea impiedica desfasurarea in conditii de  securitate a activitatilor. 

Art. 56. - Este interzis lucrul la echipamentele tehnice la care nu s-au efectuat operatiile  de mentenanta (revizii, reparatii, intretinere) la termenele si in conditiile stabilite in  Cartea tehnica. 

Art. 57. - Se interzic improvizatiile la racordarea conductelor flexibile. 

Art. 58. - Pornirea echipamentelor tehnice portabile trebuie efectuata numai dupa  ridicarea acestora de pe suport sau masa. 

Art. 59. - Echipamentele tehnice portabile nu se vor depune pe suport sau masa inainte  de oprirea completa a miscarii de lucru. 

2.7. Transportul, manipularea si depozitarea materiilor prime si a  materialelor 

Art. 60. - Pentru activitatile de transport desfasurate in unitatile cu profil de fabricare a  mobilei din lemn, inclusiv tapitate se vor respecta prevederile corespunzatoare cuprinse  in Normele specifice de securitate a muncii pentru transport intern. 

Art. 61. - Pentru activitatile de manipulare si depozitare in unitatile cu profil de fabricare  a mobilei din lemn, inclusiv tapitate se vor respecta prevederile corespunzatoare din  Normele specifice de protectie a muncii pentru manipularea, transportul prin purtare si  cu mijloace nemecanizate si depozitarea materialelor. 

Art. 62. - Inainte de inceperea activitatii, salariatii sunt obligati sa verifice starea tehnica  a dispozitivelor si mijloacelor ajutatoare utilizate.

Art. 63. - (1) Inainte de inceperea operatiilor de incarcare-descarcare a unui mijloc de  transport acesta trebuie asigurat impotriva deplasarilor necomandate. 

(2) Deplasarea mijloacelor de transport in timpul efectuarii operatiilor de incarcare descarcare este interzisa. 

Art. 64. - Sarcinile care se transporta cu diverse mijloace de transport se aseaza in mod  uniform pe acestea si se asigura contra deplasarii necontrolate. 

Art. 65. - Incarcarea mijloacelor de transport peste sarcina maxima admisa sau cu  depasirea gabaritului prevazut este interzisa. 

2.7.1. Transportoare cu role actionate sau libere 

Art. 66. - Functionarea transportoarelor cu role actionate atunci cand lipsesc protectorii  de la sistemele de actionare este interzisa. 

Art. 67. - Orice interventie la transportoarele cu role actionate in timpul functionarii  acestora este interzisa. 

Art. 68. - Interventiile la transportoarele cu role actionate sunt permise numai dupa  oprirea acestora, intreruperea alimentarii cu energie si aplicarea indicatoarelor de  interdictie la dispozitivele de comanda. 

Art. 69. - Circulatia salariatilor pe transportoarele cu role actionate sau libere este  interzisa. 

Art. 70. - Este interzisa utilizarea transportoarelor cu role daca rolele nu sunt fixate  impotriva desprinderii din cadrul de sustinere si nu sunt echilibrate static. 

Art. 71. - Zonele de traversare a transportoarelor cu role trebuie prevazute cu podete. 

Art. 72. - Utilizarea transportoarelor cu role din care lipseste chiar o singura rola sau  care nu sunt fixate corespunzator in fundatie sau pe platforma de lucru este interzisa. Art. 73. - Este interzisa transportarea pe transportoarele cu role a materialelor toxice,  inflamabile sau avand o temperatura ridicata. 

Art. 74. - Transportoarele cu role care se utilizeaza in medii cu atmosfera potential  exploziva trebuie sa fie in constructie antiexploziva. 

2.7.2. Transportoare cu banda 

Art. 75 - La exploatarea intretinerea si repararea ransportoarelor cu banda se vor aplica  si respecta revederile corespunzatoare din Normele specifice securitate a muncii pentru  activitatile de exploatare si intretinere a transportoarelor cu banda.

2.7.3. Electro si motocare, electro si motostivuitoare, incarcatoare  frontale (IFRON) 

Art. 76. - Pentru exploatarea, intretinerea si repararea electro si motocarelor, electro si  mototivuitoarelor si a incarcatoarelor frontale (IFRON) se vor aplica si respecta  prevederile corespunzatoare din Normele specifice de securitate a muncii pentru  transportul intern. 

2.7.4. Alimentator cu lift si brat impingator pentru panouri 

Art. 77. - (1) Zona de lucru a alimentatorului trebuie imprejmuita. 

(2) Accesul salariatilor in zona de lucru a alimentatorului, in timpul functionarii acestuia,  este interzis. 

(3) Inlaturarea imprejmuirilor este permisa numai dupa intreruperea alimentarii cu  energie, oprirea miscarilor functionale si luarea masurilor contra pornirii accidentale. 

Art. 78. - Incarcarea liftului trebuie efectuata numai cand alimentarea cu energie  electrica este intrerupta si este afisat indicatorul de interdictie a conectarii. 

Art. 79. - Interventiile la instalatia electrica a liftului se vor efectua numai dupa  intreruperea alimentarii cu energie si asigurarea impotriva pornirii accidentale. 

Art. 80. - Este permisa alimentarea liftului numai cu panouri care au dimensiuni in  limitete indicate in Cartea tehnica a masinii. 

Art. 81. - Este interzisa functionarea liftului atunci cand lipseste dispozitivul de protectie  impotriva prinderii, la coborare, intre platforma si marginea cuvei. face cu platforma  mobila asigurata impotriva caderii. 

2.7.5. Carucioare de transport actionate manual 

Art. 83. - Utilizarea carucioarelor de transport actionate manual la sarcini mai mari  decat cele prevazute este interzisa. 

Art. 84. - Inaltimea maxima a sarcinilor de transportat se va alege astfel incat sa se  evite deplasarile necontrolate ale acestora. 

Art. 85. - Se interzice folosirea carucioarelor defecte, cu roti lipsa, defecte sau blocate. Art. 86. - Carucioarele de transport se vor utiliza numai pe cai de acces bine intretinute  si lipsite de denivelari, adecvate gabaritului sarcinii de transportat. 

Art. 87. - Atunci cand carucioarele de transport sunt prevazute cu platforme rotitoare,  acestea trebuie sa se roteasca fara gripari. 

Art. 82. - Interventiile pentru reparatiile liftului se vor 44

2.8. Protectia impotriva electrocutarii 

Art. 88. - La utilizarea echipamentelor tehnice actionate electric si echipamentelor  electrice se vor respecta prevederile corespunzatoare din Normele generale de  protectie a muncii si din Normele specifice de securitate a muncii pentru utilizarea  energiei electrice in medii normale. 

Art. 89. - Inainte de utilizarea echipamentelor tehnice electrice sau actionate electric  salariatii sunt obligati sa verifice vizual imposibilitatea atingerii pieselor care se afla  normal sub tensiune (sigurante fuzibile, relee etc.) si starea legaturii la centura de  impamantare. 

Art. 90. - Este interzisa efectuarea de improvizatii la echipamentele tehnice electrice  sau actionate electric sau in dispozitivele de alimentare cu energie electrica. 

Art. 91. - Deplasarea de la un loc de munca la altul a echipamentelor tehnice mobile  actionate electric se va face numai dupa intreruperea alimentarii cu energie electrica. Art. 92. - La echipamentele tehnice electrice sau actionate electric utilizate in medii cu  atmosfera 3otential exploziva trebuie luate masuri astfel incat sa fie eliminata  acumularea de electricitate statica. 

Art. 93. - Echipamentele tehnice electrice sau actionate electric destinate a fi utilizate in  medii cu umezeala sau praf trebuie sa corespunda gradelor normale de protectie,  conform standardelor aflate in vigoare. 

Art. 94. - Echipamentele tehnice electrice sau actionate electric destinate a fi utilizate in  medii cu atmosfera potential exploziva trebuie sa fie in constructie antiexploziva,  conform standardelor aflate in vigoare. 

2.9. Protectia impotriva incendiilor 

Art. 95. - Conducerea persoanei juridice sau persoana fizica are obligatia de a asigura  echiparea si dotarea cu materiale si echipamente de prevenire si stingere a incendiilor  in conformitate cu Normele generale de prevenire si stingere a incendiilor. 

Art. 96. - La fiecare loc de munca unde exista pericol de incendiu se vor afisa  indicatoare de 46 interdictie si instructiuni cu privire la prevenirea sj stingerea  incendiilor. 

Art. 97. - Fumatul si focul deschis nu sunt permise decat in locurile destinate in acest  scop.

Art. 98. - Caile de acces la mijloacele si instalatiile de prevenire si stingere a incendiilor  trebuie sa fie in permanenta degajate. 

Art. 99. - Salariatii din sectorul de finisare trebuie instruiti cu privire la pericolul de  incendii si explozii datorat degajarii de substante usor inflamabile in mediul de munca. 

3. PREVEDERI PRIVIND TRATAREA TERMICA A  REPERELOR DIN LEMN 

3.1. Instalatie de uscare a cherestelei 

Art. 100. - La intrarea in camerele de uscare trebuie afisate indicatoare de avertizare si  interdictie cu privire la accesul salariatilor in interiorul acestora. 

Art. 101. - Inainte de introducerea vagoanelor cu cherestea, precum si inainte de  inchiderea usilor se va verifica absenta salariatilor din interiorul camerei. 

Art. 102. - Inainte de punerea in functionare a instalatiei de uscare a cherestelei  salariatii deserventi au obligatia de a verifica starea tehnica a acesteia, si in mod  deosebit: 

a) a protectorilor si/sau dispozitivelor de protectie de la echipamentele tehnice aferente; b) a sistemului de inchidere a usilor; 

c) a izolatiilor termice ale conductelor de agent termic sau ale echipamentelor de  incalzire. 

Art. 103. - Se interzice exploatarea instalatiei de uscare a cherestelei atunci cand se  constata pierderi de agent termic prin etansari sau conducte. 

Art. 104. - In camerele de uscare este interzisa utilizarea aparatelor electrice de  masurare a umiditatii si temperaturii conectate direct la reteaua electrica. 

Art. 105. - (1) Instalatia electrica din camerele de uscare trebuie sa aiba gradul de  protectie corespunzator mediului de munca. 

(2) Corpurile de iluminat din interiorul camerei de uscare trebuie alimentate la tensiuni  nepericuloase. 

Art. 106. - Manipularea si amplasarea stivelor de cherestea vor fi realizate astfel incat  sa se evite pericolul de deplasare necontrolata. 

3.2. Celule pentru aburirea reperelor din lemn 

Art. 107. - Se interzice exploatarea celulelor pentru aburire atunci cand nu functioneaza  instalatia de captare si evacuare a aburului.

Art. 108. - Jgheabul de colectare a apei provenite din condens trebuie mentinut in stare  de curatenie. 

Art. 109. - Se interzice exploatarea celulelor pentru aburire atunci cand dispozitivul de  interbiocare intre deschiderea usilor si inchiderea ventilului de admisie a aburului nu  functioneaza. 

Art. 110. - Se interzice exploatarea celulelor pentru aburire in cazul in care garniturile  de etansare a usilor sunt deteriorate sau in cazul in care usile nu asigura inchiderea  etansa a celulelor. 

Art. 111. - Se interzice exploatarea celulelor pentru aburire in cazul in care sistemul de  deschidere a usilor este deteriorat. 

Art. 112. - Pozitia salariatului deservent la scoaterea reperelor din celula trebuie sa fie - laterala fata de directia de deschidere a usilor. 

Art. 113. - Pentru scoaterea reperelor din celula salariatii deserventi trebuie sa utilizeze  clesti, carlige sau alte dispozitive destinate acestui scop. 

3.3. Uscator tunel 

Art. 114. - Inainte de inchiderea usilor se va verifica absenta salariatilor din interiorul  tunelului. 

Art. 115. - Inainte de punerea in functionare a uscatoarelor tunel salariatii deserventi au  obligatia 50 de a verifica starea tehnica a acestora, si in deosebit: 

a) a protectorilor si/sau dispozitivelor de protectie de la echipamentele tehnice aferente; b) a sistemului de inchidere a usilor; 

c) a izolatiilor termice ale conductelor de agent termic sau ale echipamentelor de  incalzire. 

Art. 116. - Se interzice exploatarea uscatoarelor tunel atunci cand se constata pierderi  de agent termic prin etansari sau conducte. 

Art. 117. - Se interzice exploatarea uscatoarelor tunel atunci cand nu functioneaza  instalatia de ventilare. 

4. PRELUCRARI MECANICE PRIN ASCHIERE 4.1. Taierea 4.1.1. Ferastraie circulare. Generalitati

Art. 118. - Este interzis lucrul la ferastraiele circulare daca acestea nu au montate,  conform Cartii Tehnice si in functie de sarcina de lucru, cutitele divizoare si  predespicatoarele acolo unde este cazul. 

Art. 119. - (1) Cutitul divizor trebuie confectionat din material corespunzator si trebuie  sa aiba forma curba care sa urmeze profilul panzei taietoare. 

(2) Latimea cutitului divizor trebuie sa fie cu 0,1 pana la 6,5 mm mai mare decat latimea  de taiere a panzei. 

(3) Inaltimea cutitului divizor va fi aleasa astfel incat la montare varful lui sa fie cel putin la nivel cu dintii din zona superioara a panzei. 

(4) Cutitul divizor trebuie montat in acelasi plan cu panza taietoare. (5) In punctul cel mai indepartat, distanta dintre varful dintilor panzei si cutitul divizor nu  trebuie sa depaseasca 10 mm. 

(6) Cutitul divizor trebuie fixat sigur, jar sistemul de fixare trebuie sa fie comod si usor  de manipulat. 

Art. 120. - Este interzis lucrul la ferastraiele circulare daca acestea nu sunt dotate cu  dispozitive de protectie, daca acestea sunt defecte si nu sunt corespunzatoare tipo dimensiunilor masinii sj sarcinii de lucru. folosirea panzelor crapaturi, fisuri, 

Art. 121. - (1) Este interzisa taietoare care prezinta excentricitati. 

(2) Este interzisa folosirea panzelor taietoare monometalice care prezinta mai mult de  doi dinti lipsa sau cand acestia sunt consecutivi. 

(3) Este interzisa folosirea panzelor taietoare armate cu unul sau mai multi dinti lipsa. Art. 122. - Este interzisa franarea miscarii de rotatie a panzei taietoare, dupa  deconectarea motorului electric de la retea, cu diverse obiecte sau cu bucati de material  lemnos. 

Art. 123. - Este interzis salariatului care deserveste ferastraiele circulare sa stea, in  pozitia de lucru sau in repaus, in planul panzei taietoare. Pozitia estuia trebuie sa fie in  lateralul planului panzei taietoare. 

Art. 124. - La montarea si demontarea panzei este interzisa utilizarea prelungitoarelor  pentru chei sau a ciocanelor. 

Art. 125. - Inainte de inceperea lucrului la ferastraiele circulare salariatii care le  deservesc au obligatia de a verifica starea tehnica a acestora, si in mod deosebit: a) strangerea si ascutirea panzei; 

b) reglarea inaltimii de taiere in functie de dimensiunile reperelor de prelucrat;

c) starea curelelor de transmisie; 

d) existenta si functionarea protectorilor si/sau dispozitivelor de protectie; e) functionarea sistemelor de inter-blocare; 

f) functionarea dispozitivelor de fixare a reperului de prelucrat; 

g) reglarea limitatoarelor de cursa; 

h) existenta si starea racordarilor la instalatia de exhaustare. 

Art. 126. - La ferastraiele circulare care nu sunt prevazute cu dispozitive de franare  rapida, salariatii au obligatia de a supraveghea masina pana |a oprirea miscarii de  rotatie a panzei, dupa intreruperea alimentarii cu energie. 

Art. 127. - Pentru prelucrarea pe ferastraie circulare a reperelor cu dimensiuni mai mici  de 400 mm este obligatorie utilizarea de dispozitive de lucru (impingatoare)  confectionate din lemn. 

Art. 128. - Este interzisa intrarea salariatilor sub ferastraiele circulare sau introducerea  mainilor pentru evacuarea rumegusului sau a deseurilor. Acestea se vor evacua numai  cu lopeti de lemn, perii sau prin alte mijloace destinate in acest scop. 

Art. 129. - Caile de rulare ale meselor mobile trebuie mentinute integre, in stare de  curatenie si gresate periodic. 

Art. 131. - Se interzice utilizarea ferastraului circular eridula atunci cand lipsesc  aparatorile de la panza taietoare si sistemul de transmisie. 

Art. 132. - Retezarea reperului de lemn este permisa numai dupa ce acesta a fost  presat cu mana pe masa masinii si in rigla de ghidare sau cu dispozitivul de strangere  mecanica. 

Art. 133. - (1) La ferastraul circular pendula este interzisa retezarea reperelor mai  scurte de 200 mm. (2) In timpul taierii, distanta minima de prindere cu mana a reperului  fata de planul panzei taietoare trebuie sa fie de minimum 150 mm. 

Art. 134. - Este interzisa utilizarea ferastraului circular pendula pentru operatiile de  despicare a reperelor din lemn (taierea in lungul fibrei). 

4.1.1.1. Ferastrau circular pendula 

Art. 130. - Este interzisa utilizarea ferastraului circular pendula daca sistemul mecanic  de deplasare a panzei taietoare nu este echilibrat, iar deplasarea nu este uniforma. 4.1.1.2. Ferastrau circularele retezat

Art. 135. - Se interzice utilizarea ferastraului circular de retezat atunci cand lipsesc  aparatorile de la panza taietoare si sistemul de transmisie.