Incepand din data de 4 August, eSSM isi va schimba denumirea in ssmatic.ro toate serviciile vor fi disponibile in continuare fara intrerupere.
instructiuni proprii ssm pentru fabricarea produselor lactate
Instructiuni proprii SSM pentru fabricarea produselor lactate
1. Activitatea de recepţie a laptelui
Amplasarea pompei autoabsorbante va face în aşa fel încât să se asigure un circuit cât mai scurt, evitându-se încrucişările de conducte. Furtunul montat pe coloane de absorbţie va trebui să fie prevăzut cu un filtru metalic, în vederea reţinerii anumitor obiecte sau impurităţi care ar putea pătrunde la rotorul pompei.
Pe coloana de absorbţie se va monta un furtun de cauciuc cu inserţie rezistentă la presiune.
Este interzisă folosirea furtunurilor deteriorate.
Este interzisă stropirea sau spălarea pompei cu furtunul cu apă.
Este obligatorie montarea transportoarelor cu lanţ în aşa fel încât să se asigure o pantă de scurgere pentru apele reziduale provenite de la spălarea bidoanelor.
Elementele mobile ale transportorului cu lanţ , roţi, tambure, cupla e etc.# vor fi bine fixate, echilibrate şi prevăzute cu protectori şi dispozitive de protecţie.Pornirea instalaţiei se va face numai după confirmarea semnalului de la punctele de acces şi supraveghere.
Protectorii, dispozitivele de protecţie şi îngrădirile instalaţiilor de transport vor fi fixate astfel încât să nu poată fi îndepărtate decât după oprirea instalaţiei. Este interzis a se lucra cu echipamente tehnice la care dispozitivele de protecţie nu sunt montate în poziţia normală de lucru.
Pentru trecerea salariaţilor peste transportorul cu lanţ se vor monta podeţe prevăzute cu balustrade de protecţie.
Este interzisă staţionarea pe transportor, chiar dacă acesta nu este în funcţiune.
In cazul când transportorul se află în reparaţie sau intreţinere, pentru prevenirea accidentelor se vor lua măsuri pentru a nu fi pus în funcţiune în timpul executării acestora de-a lungul transportorului cu role se va prevedea, cel puţin pe o parte, un spaţiu de trecere pentru personalul de serviciu.
Este interzis a se circula pe transportoare.(nstalarea răsturnatorului de bidoane se va face în aşa fel încât trecerea bidoanelor de pe banda pe platforma să elimine pericolul de accidentare. In acest scop, se va intercala un dispozitiv care va degaja pragul de oprire a bidoanelor atunci când se acţionează răsturnatorul.
Este interzisă intervenţia cu mâna pentru deblocarea bidoanelor în timpul funcţionării răsturnatorului mecanic, aceasta operaţie fiind permisă numai după oprirea instalaţiei.(oloanele de alimentare ale răcitorului vor fi prevazute cu ventile de reglare a debitului.)
Intrarea şi ieşirea bidoanelor din maşina de spălat vor fi prevăzute cu perdele de protecţie din cauciuc. Este interzisă executarea oricăror intervenţii în timpul funcţionării maşinii de spălat bidoane. In cazul blocării maşinii cu capace, sau bidoane, scoaterea acestora se va face numai după ce maşina a fost oprită. Apa rezultată din spălarea bidoanelor nu se deversează pe pardoseală.
Este interzisă funcţionarea maşinii de spălat bidoane cu capacele de vizitare demontate. Curăţarea duzelor de pe conductele de stropire cu soluţii de spălare şi dezinfecţie seva face în mod obligatoriu, zilnic, după terminarea lucrului. In timpul funcţionării maşinii de spălat bidoane este interzis a se introduce în tunelul de spălare alte materiale care pot bloca maşina, precum şi orice intervenţie în timpulfuncţionării maşinii. In timpul operaţiei de opărire a bidoanelor, instalaţia pentru captarea şi evacuarea aburului va fi menţinută în stare de funcţionare.
Se interzice prepararea soluţiilor de spălare în alte bazine decât în cele destinate acestui scop. Inainte de folosirea instalaţiei pentru spălarea cisternelor sau a tancurilor de lapte, se vor face următoarele verificări:
-
dacă toate racordurile sunt bine înşurubate şi prevăzute cu garnituri de etanşare dacă atât concentraţia cât şi temperatura soluţiilor de spălare sunt corespunzătoare
-
dacă este bine fi$at capul de stropit în cisternă sau tanc.
-
daca instalaţiile de spălare a cisternelor şi tancurilor de lapte nu se vor folosi furtunuri deteriorate sau care nu corespund celor prevăzute în cartea tehnică.
Este interzisă pornirea instalaţiei de spălare înainte de a se fisa capul de spălare în interiorul cisternei sau al tancului. Urcarea şi coborârea de pe autocisternă se face numai pe scările existente din dotare, iar în lipsa acestora pe cele confecţionate în acest scop. Activitatea de pasteurizare a laptelui inainte de punerea în funcţiune se va verfica starea tehnică a instalaţiei. Armăturile instalaţiilor care lucrează sub presiune vor fi verificate periodic la bancul de probă, la presiunea maximă admisă.
Este obligatorie respectarea presiunii pentru care a fost construită şi autorizată instalaţia, precum şi asigurarea funcţionării sistemelor de alarmă pentru depăşirea presiunii şi temperaturii de regim. Inainte de începerea lucrului şi după terminarea fiecarei operaţiuni se vor verifica toate dispozitivele de protecţie, precum şi etanşeitatea autoclavei. Clăbirea şuruburilor capacului şi deschiderea acestuia se face numai după ce presiunea în autoclavă a scăzut la zero. Inainte de începerea procesului de pasteurizare a laptelui, se va controla dacă sunt montate corect conductele de lapte, apă, abur, saramură, apă răcită, dacă acestea au garnituri corespunzătoare şi dacă aparatura de măsură şi control este în stare defuncţionare.
Proba de etanşare a pasteurizatorului cu plăci şi a conductelor de legătura se va face cu apă rece şi numai după ce se va constata că acestea sunt în stare de funcţionare se va deschide ventilul de apă şi se va porni pompa de apă caldă.
Este interzisă etanşarea plăcilor pasteurizatorului folosind improvizaţii în locul garniturilor. Pentru prevenirea accidentelor se vor elabora instrucţiuni pentru spălarea chimică a instalaţiei de pasteurizare, cu indicarea temperaturilor de spălare, concentraţia soluţiilor, timpul de spălare şi modul de lucru. Păstrarea soluţiilor de spălare chimică în secţia de pasteurizare se va face numai în bazine din oţel inoxidabil prevăzute cu capace şi amenajate special în acest scop.
Se interzice aşezarea de greutăţi suplimentare pe pârghia supapei de siguranţă. Se interzice folosirea pasteurizatoarelor care au garnituri de cauciuc defecte şi prezintă scăpări de abur, lapte sau smântana. Inainte de pornirea pompelor se vor verifica toate racordurile din punctul de vedere al etanşeităţii.
Este interzisă utilizarea pompelor defecte sau care prezintă neetanşeitatea. Asamblarea separatoarelor şi a curăţătoarelor centrifugale se va face în ordinea stabilită de firma constructoare în cartea tehnică a utilajului. Inşurubarea inelelor de fixare a subansamblelor tobei se va face până în dreptul semnelor indicate. Inainte de punerea în funcţiune a curăţătoarelor şi separatoarelor centrifugale se face verificarea tehnica şi, în mod deosebit, se verifică dacă şuruburile de fixare a separatorului în funcţiune sunt bine fixate - nivelul de ulei este la semn- pâlnia de alimentare este fixată corect - conductele de alimentare, conductele de smântana şi lapte smântânit sunt bine înşurubate şi fixate pe suport. Dacă în timpul funcţionării apar defecţiuni se va întrerupe alimentarea cu curent electric, iar deservantul nu se va mai apropia de separator decât după oprirea completă a tobei.
Se interzice folosirea separatoarelor sau a curăţătoarelor în alte scopuri decât cele pentru care acestea au fost construite. Se interzice începerea
demontării separatorului înainte de oprirea completă a tobei. La demontare se va respecta ordinea inversă a montării. După orice revizie sau reparaţie a separatoarelor, punerea în funcţiune se va face numai în prezenţa mecanicului specialist. Păstrarea substanţelor corozive concentrate se va face numai în încăperi speciale, destinate acestui scop.
La manipularea substanţelor corozive concentrate folosite la spălarea chimică şi dezinfecţii, transport, transvazare etc. Se vor folosi dispozitive speciale şi echipament individual de protecţie corespunzător.
In timpul spălării mecanizate a tancurilor de lapte, gurile de vizitare vor fi închise, iar deschiderea lor se va face numai după admisia soluţiei de spălare. In locurile unde se face spălarea chimică se vor asigura soluţii de neutralizare, acid boric, bicarbonat de sodiu etc., depozitate în condiţii de siguranţă.
Activitatea de îmbuteliere in timpul curăţării tancului de depozitare a laptelui, motorul electric al agitatorului se va deconecta de la reţeaua electrică şi se vor lua măsuri de eliminare a posibilităţii de pornire accidentală paza la întrerupător, plăcuţe avertizoare etc. La intervenţia în interiorul tancului de depozitare a laptelui se asigură iluminatul cu lămpi alimentate cu tensiune foarte oasă. Pentru scoaterea sticlelor sau borcanelor sparte de pe linia de evacuare din maşina, precum şi a cioburilor din maşină se va folosi un dispozitiv special. In timpul funcţionării instalaţiilor pentru spălarea, umplerea şi capsularea sticlelor de lapte şi a borcanelor de iaurt se interzice: gresarea benzilor de transport, a elementelor de comandă, a cutiei de viteze, a racordurilor etc.
Executarea diverselor intervenţii sau reparaţii, atât la partea mecanică, cât şi la instalaţiile electrice: curăţarea maşinii de cioburi şi degajarea sticlelor blocate, introducerea degetelor între sculele tăietoare ale stanţei: părăsirea locului de muncă, prezenţa oricăror persoane străine în apropierea maşinii de îmbuteliat şi capsulat sticle sau borcane.
Activitatea de producere a lactozei şi a laptelui praf inainte de începerea lucrului, se va verifica starea tehnică a vaselor de cristalizare orizontale şi verticale şi, în mod deosebit, funcţionarea dispozitivelor de protecţie.
Se interzice recoltarea probelor pentru analizele de laborator cu agitatoarele în funcţiune. La deservirea vanelor de dizolvare este interzisă deschiderea robinetului de abur în timp ce vanele sunt goale. In timpul cristalizării siropului pentru lactoza rafinată este interzisă oprirea agitatorului pe un interval mai mare decât cel stabilit de tehnologia de lucru. Instalaţia de concentrare sub vacuum va fi supravegheată permanent în timpul funcţionării.
Este interzisă punerea în funcţiune a separatoarelor şi calorizatoarelor cu garnituri de etanşare defecte şi vizoare fisurate.
Se vor verifica şuruburile de strângere a capacelor separatoarelor şi calorizatoarelor înainte de punerea în funcţiune a acestora. Pentru accesul în vederea efectuării verificărilor interioare şi exterioare ale instalaţiilor se vor folosi dispozitive destinate acestui scop: scări mobile, scaune metalice etc. Punerea în funcţiune a centrifugelor se face numai după ce operatorul a verificat că în interiorul tamburului nu există diverse materiale, unelte, piese etc.care pot fi proiectate în exterior.
Este interzisă încărcarea centrifugei peste limita maximă prescrisă în cartea tehnică. Inainte de pornirea centrifugelor se verifică buna funcţionare a sistemului de frânare, fiind interzisă utilizarea acestuia când mecanismul de frânare este defect.
Este interzisă mărirea numărului de turaţii a tamburului centrifugei sau modificarea construcţiei acestuia. Dacă în timpul funcţionării centrifugei se observă că aceasta funcţionează anormal: prezintă oscilaţii, trepidaţii, zgomot, operatorul va opri imediat centrifuga şi va anunţa conducatorul locului de muncă.
Instructiuni proprii SSM pentru fabricarea produselor lactate
Activitatea de recepţie a laptelui:
Amplasarea pompei autoabsorbante va face în aşa fel încât să se asigure un circuit cât mai scurt, evitându-se încrucişările de conducte. Furtunul montat pe coloane de absorbţie va trebui să fie prevăzut cu un filtru metalic, în vederea reţinerii anumitor obiecte sau impurităţi care ar putea pătrunde larotorul pompei.Pe coloana de absorbţie se va monta un furtun de cauciuc cu inserţie rezistentă la presiune.
Este interzisă folosirea furtunurilor deteriorate. Este interzisă stropirea sau spălarea pompei cu furtunul cu apă. Este obligatorie montarea transportoarelor cu lanţ în aşa fel încât să se asigure o pantă de scurgere pentru apele reziduale provenite de la spălarea bidoanelor. Elementele mobile ale transportorului cu lanţ , roţi, tambure, cupla etc. vor fi bine fixate, echilibrate şi prevăzute cu protectori şi dispozitive de protecţie.
Pornirea instalaţiei se va face numai după confirmarea semnalului de la punctele de acces şi supraveghere. Protectorii, dispozitivele de protecţie şi îngrădirile instalaţiilor de transport vor fi fixate astfel încât să nu poată fi îndepărtate decât după oprirea instalaţiei.
Este interzis a se lucra cu echipamente tehnice la care dispozitivele de protecţie nu sunt montate în poziţia normală de lucru. Pentru trecerea salariaţilor peste transportorul cu lanţ se vor monta podeţe prevăzute cu balustrade de protecţie.
Este interzisă staţionarea pe transportor, chiar dacă acesta nu este în funcţiune. In cazul când transportorul se află în reparaţie sau intreţinere, pentru prevenirea accidentelor se vor lua măsuri pentru a nu fi pus în funcţiune în timpul executării acestora. De-a lungul transportorului cu role se va prevedea, cel puţin pe o parte, un spaţiu detrecere pentru personalul de serviciu.
Este interzis a se circula pe transportoare.
Instalarea răsturnatorului de bidoane se va face în aşa fel încât trecerea bidoanelor de pe banda pe platforma să elimine pericolul de accidentare. In acest scop, se va intercala un dispozitiv care va dega a pragul de oprire a bidoanelor atunci când se acţionează răsturnatorul.
Este interzisă intervenţia cu mâna pentru deblocarea bidoanelor în timpul funcţionării răsturnatorului mecanic, aceasta operaţie fiind permisă numai după oprirea instalaţiei. Oloanele de alimentare ale răcitorului vor fi prevazute cu ventile de reglare a debitului. Intrarea şi ieşirea bidoanelor din maşina de spălat vor fi prevăzute cu perdele de protecţie din cauciuc.
Este interzisă executarea oricăror intervenţii în timpul funcţionării maşinii de spălat bidoane. In cazul blocării maşinii cu capace, sau bidoane, scoaterea acestora se va face numai după ce maşina a fost oprită. Apa rezultată din spălarea bidoanelor nu se deversează pe pardoseală.
Este interzisă funcţionarea maşinii de spălat bidoane cu capacele de vizitare demontate.Curăţarea duzelor de pe conductele de stropire cu soluţii de spălare şi dezinfecţie se va face în mod obligatoriu, zilnic, după terminarea lucrului. In timpul funcţionării maşinii de spălat bidoane este interzis a se introduce în tunelul de spălare alte materiale care pot bloca maşina, precum şi orice intervenţie în timpul funcţionării maşinii. In timpul operaţiei de opărire a bidoanelor, instalaţia pentru captarea şi evacuarea aburului va fi menţinută în stare de funcţionare.
Se interzice prepararea soluţiilor de spălare în alte bazine decât în cele destinate acestui scop. Inainte de folosirea instalaţiei pentru spălarea cisternelor sau a tancurilor de lapte, se vor face următoarele verificări:
-
dacă toate racordurile sunt bine înşurubate şi prevăzute cu garnituri de etanşare
-
dacă atât concentraţia cât şi temperatura soluţiilor de spălare sunt corespunzătoare
-
dacă este bine fixat capul de stropit în cisternă sau tanc.
-
daca instalaţiile de spălare a cisternelor şi tancurilor de lapte nu se vor folosi furtunuri deteriorate sau care nu corespund celor prevăzute în cartea tehnică.
Este interzisă pornirea instalaţiei de spălare înainte de a se fixa capul de spălare în interiorul cisternei sau al tancului. Desrcarea şi coborârea de pe autocisternă se face numai pe scările existente din dotare, iar în lipsa acestora pe cele confecţionate în acest scop.
Activitatea de pasteurizare a laptelui inainte de punerea în funcţiune se va verfica starea tehnică a instalaţiei. Armăturile instalaţiilor care lucrează sub presiune vor fi verificate periodic la bancul de probă, la presiunea maximă admisă. Este obligatorie respectarea presiunii pentru care a fost construită şi autorizată instalaţia, precum şi asigurarea funcţionării sistemelor de alarmă pentru depăşirea presiunii şi temperaturii de regim. Inainte de începerea lucrului şi după terminarea fiecarei operaţiuni se vor verifica toate dispozitivele de protecţie, precum şi etanşeitatea autoclavei. Slăbirea şuruburilor capacului şi deschiderea acestuia se face numai după ce presiunea în autoclavă a scăzut la zero. Inainte de începerea procesului de pasteurizare a laptelui, se va controla dacă sunt montate corect conductele de lapte, apă, abur, saramură, apă răcită, dacă acestea au garnituri corespunzătoare şi dacă aparatura de măsură şi control este în stare defuncţionare. Proba de etanşare a pasteurizatorului cu plăci şi a conductelor de legătura se va face cu apă rece şi numai după ce se va constata că acestea sunt în stare de funcţionare se va desc hide ventilul de apă şi se va porni pompa de apă caldă. Este interzisă etanşarea plăcilor pasteurizatorului folosind improvizaţii în locul garniturilor. Pentru prevenirea accidentelor se vor elabora instrucţiuni pentru spălarea chimică a instalaţiei de pasteurizare, cu indicarea temperaturilor de spălare, concentraţia soluţiilor, timpul de spălare şi modul de lucru.
Păstrarea soluţiilor de spălare chimică în secţia de pasteurizare se va face numai în bazine din oţel inoxidabil prevăzute cu capace şi amenajate special în acest scop. Se interzice aşezarea de greutăţi suplimentare pe pârghia supapei de siguranţă. Se interzice folosirea pasteurizatoarelor care au garnituri de cauciuc defecte şi prezintă scăpări de abur, lapte sau smântana. Inainte de pornirea pompelor se vor verifica toate racordurile din punctul de vedere al etanşeităţii.
Este interzisă utilizarea pompelor defecte sau care prezintă neetanşeitatea. Asamblarea separatoarelor şi a curăţătoarelor centrifugale se va face în ordinea stabilită de firma constructoare în cartea tehnică a utilajului. Inşurubarea inelelor de fixare a subansamblelor tobei se va face până în dreptul semnelor indicate. Inainte de punerea în funcţiune a curăţătoarelor şi separatoarelor centrifugale se face verificarea tehnica şi, în mod deosebit, se verifică:
-
daca şuruburile de fixare a separatorului în funcţiune sunt bine fixate - nivelul de ulei este la semn- de alimentare este fixată corect - conductele de alimentare, conductele de smântana şi lapte smântânit sunt bine înşurubate şi fixate pe suport.
-
dacă în timpul funcţionării apar defecţiuni se va întrerupe alimentarea cu curent electric, iar deservantul nu se va mai apropia de separator decât după oprirea completă a tobei.
Se interzice folosirea separatoarelor sau a curăţătoarelor în alte scopuri decât cele pentru care acestea au fost construite.Se interzice începerea demontării separatorului înainte de oprirea completă a tobei. La demontare se va respecta ordinea inversă a montării. După orice revizie sau reparaţie a separatoarelor, punerea în funcţiune se va face numai în prezenţa mecanicului specialist.
Păstrarea substanţelor corozive concentrate se va face numai în încăperi speciale, destinate acestui scop. La manipularea substanţelor corozive concentrate folosite la spălarea chimică şi dezinfecţii. transport, transvazare etc. se vor folosi dispozitive speciale şi echipament individual de protecţie corespunzător.
In timpul spălării mecanizate a tancurilor de lapte, gurile de vizitare vor fi închise, iar deschiderea lor se va face numai după admisia soluţiei de spălare. In locurile unde se face spălarea chimică se vor asigura soluţii de neutralizare: Acid boric, bicarbonat de sodiu etc., depozitate în condiţii de siguranţă.
Activitatea de îmbuteliere in timpul curăţării tancului de depozitare a laptelui, motorul electric al agitatorului se va deconecta de la reţeaua electrică şi se vor lua măsuri de eliminare a posibilităţii de pornire accidentală paza la întrerupător, plăcuţe avertizoare etc.
La intervenţia în interiorul tancului de depozitare a laptelui se asigură iluminatul cu lămpi alimentate cu tensiune foarte oasă.
Pentru scoaterea sticlelor sau borcanelor sparte de pe linia de evacuare din maşina,precum şi a cioburilor din maşină se va folosi un dispozitiv special. In timpul funcţionării instalaţiilor pentru spălarea, umplerea şi capsularea sticlelor de lapte şi a borcanelor de iaurt se interzice: gresarea benzilor de transport, a elementelor de comandă, a cutiei de viteze, a racordurilor etc. executarea diverselor intervenţii sau reparaţii, atât la partea mecanică, cât şi la instalaţiile electrice- curăţarea maşinii de cioburi şi degajarea sticlelor blocate. Introducerea degetelor între sculele tăietoare ale stanţei - părăsirea locului de muncă- prezenţa oricăror persoane străine în apropierea maşinii de îmbuteliat şi capsulat sticle sau borcane.
Activitatea de producere a lactozei şi a laptelui praf inainte de începerea lucrului, se va verifica starea tehnică a vaselor de cristalizare orizontale şi verticale şi, în mod deosebit, funcţionarea dispozitivelor de protecţie.
Se interzice recoltarea probelor pentru analizele de laborator cu agitatoarele în funcţiune. La deservirea vanelor de dizolvare este interzisă deschiderea robinetului de abur în timp ce vanele sunt goale. In timpul cristalizării siropului pentru lactoza rafinată este interzisă oprirea agitatorului pe un interval mai mare decât cel stabilit de tehnologia de lucru. instalaţia de concentrare sub vacuum va fi supravegheată permanent în timpul funcţionării.
Este interzisă punerea în funcţiune a separatoarelor şi calorizatoarelor cu garnituri de etanşare defecte şi vizoare fisurate. Se vor verifica şuruburile de strângere a capacelor separatoarelor şi calorizatoarelor înainte de punerea în funcţiune a acestora. Pentru accesul în vederea efectuării verificărilor interioare şi exterioare ale instalaţiilor se vor folosi dispozitive destinate acestui scop: scări mobile, scaune metalice etc. Punerea în funcţiune a centrifugelor se face numai după ce operatorul a verificat că în interiorul tamburului nu e$istă diverse materiale !unelte, piese etc., care pot fi proiectate în exterior.
Este interzisă încărcarea centrifugei peste limita maximă prescrisă în cartea tehnică. Inainte de pornirea centrifugelor se verifică buna funcţionare a sistemului de frânare, fiind interzisă utilizarea acestuia când mecanismul de frânare este defect. Este interzisă mărirea numărului de turaţii a tamburului centrifugei sau modificarea construcţiei acestuia. Dacă în timpul funcţionării centrifugei se observă că aceasta funcţionează anormal, !prezintă oscilaţii, trepidaţii, zgomot, operatorul va opri imediat centrifuga şi va anunţa conducatorul locului de muncă.