Incepand din data de 4 August, eSSM isi va schimba denumirea in ssmatic.ro toate serviciile vor fi disponibile in continuare fara intrerupere.
Instructiuni proprii de protectia muncii la strung pentru lemn
Instructiuni proprii de protectia muncii la strung pentru lemn
INSTRUCTIUNI PROPRII DE PROTECTIA MUNCII LA STRUNG PENTRU LEMN
1.La strungul pentru lemn vor lucra numai muncitori special instruiti si pregatiti pentru operatii pe acest tip de masina.
2.Se interzice pornirea motorului pana nu se asigura ca piesa este bine prinsa intre varfuri. 3.Insurubarea platourilor plane se va face cu atentie prin retinerea papusii fixe cu ajutorul unei chei.
4.Se asigura contra desfacerii.
5.Masina nu se va porni fara capacul montat la locul sau.
6.Utilizarea franei se va face numai cu motorul oprit.
7.Nu se vor scoate piesele dintre varfuri pana nu va fi oprita complet papusa fixa. 8.Masina va fi racordata electric la centura de impamantare a halei, acest lucru se va verifica la fiecare inceput de schimb.
9.La strung, inainte de inceperea lucrului, se va verifica fixarea suportului pentru cutite, prinderea piesei si fixarea papusii mobile.
10.Piesa de prelucrat va fi cat mai dreapta, fara noduri, crapaturi si bine centrata. 11.Avansurile cutitului se vor face treptat pana ce piesa va avea o forma regulata. 12.Este interzis a se curata utilajul in timpul lucrului.
13.La inceperea lucrului muncitorul trebuie sa verifice daca modul in care este ascutit cutitul si profilul acestuia corespunde prelucrarii pe care trebuie sa o execute, precum si materialul din care este confectionata piesa. Cutitele se vor ascuti astfel incat inclinarea fetei de degajare sa asigure sfaramarea aschiilor, ori formarea de aschii elicoidale, evitandu-se formarea de aschii continue care s-ar putea infasura pe piesa in timpul prelucrarii.
14.Fixarea cutitelor in suport trebuie sa se faca astfel ca inaltimea varfului cutitului sa corespunda procesului de aschiere respectiv.
15.Portiunea cutitului iesit din consola nu trebuie sa fie mai mare de 1,5 ori inaltimea corpului cutitului pentru strunjirea normala. In cazuri speciale, pozitia cutitului se va indica de catre tehnologul atelierului. Fixarea cutitului in suport se va face cu cel putin doua suruburi care vor fi bine stranse pentru a evita desprinderea cutitului in timpul prelucrarii.
16.Avansarea cutitului in material se va face treptat, dupa punerea in miscare de rotatie a piesei. In caz contrar exista pericolul smulgerii piesei din universal sau ruperea cutitului. La oprire se va decupla intai avansul si apoi se va opri axul principal al masinii. 17.In timpul lucrului la strung muncitorul va folosi ecranul de protectie sau ochelarii. 18.Insusirea instructiunilor de exploatare, de intretinere, de protectia muncii si PSI sunt obligatorii pentru toti muncitorii ce deservesc acest tip de utilaj.
19.Personalul muncitor trebuie sa posede cunostinte generale cu privire la lucrul in conditii nepericuloase, precum si cunostinte si deprinderi specifice protectiei muncii in lucrarile pe care le executa.
20.Nici un angajat, indiferent daca este temporar, sezonier, sau presteaza munca pe baza de contracte incheiate intre unitati, nu va fi admis la lucru, fara efectuarea si insusirea instructajului de protectia muncii.
21.Este interzis muncitorului de a efectua alte operatii de productie decat cele care intra in definirea cerintelor postului de munca in care persoana respectiva urmeaza sa lucreze si pentru care a fost nominalizata si instruita.
22.Este interzis a lucra cu alte scule si utilaje decat cele cu care este dotat locul sau de munca pentru care este instruit.
Instructiuni proprii de protectia muncii la strung pentru lemn
23.Este obligat sa utilizeze corect dispozitivele de pornire si oprire a utilajelor cu care lucreaza. 24.Este obligat sa poarte echipamentul de protectie si de lucru din dotare. 25.Este obligat sa verifice utilajul si sculele inaintea inceperii lucrului, cunoscand pericolul pe care il prezinta utilajul sau scula defecta.
26.Instructajul periodic se face intregului personal muncitor la locul de munca, inaintea inceperii lucrului. Acest instructaj se va completa si cu demonstratii practice.
27.Instructajele de protectia muncii se vor consemna obligatoriu in fisa individuala de instructaj, cu indicarea materialului predat, durata si data instruirii. Fisa de instructaj se semneaza in mod obligatoriu de cel ce a realizat instructajul si de cel ce a fost instruit.