Incepand din data de 4 August, eSSM isi va schimba denumirea in ssmatic.ro toate serviciile vor fi disponibile in continuare fara intrerupere.





Norme de igiena protectia muncii

NORME DE IGIENĂ ȘI NORME DE  PROTECȚIA MUNCII SPECIFICE ÎN  INDUSTRIA ALIMENTARĂ

Igiena Personală 

 Igiena personală – o serie de reguli pe care trebuie să le  respecte lucrătorii din cofetărie -patiserie. 

De ce?

 Pentru a menţine un standard ridicat de curăţenie, astfel  încât lucrătorul să nu devină o sursă de contaminare a  alimentelor. 

Când? 

• înainte de începerea lucrului • în timpul lucrului 

• după terminarea lucrului 

Cum ? 

Prin utilizarea: 

• Ustensilelor: perii, bureţi, perii de  unghii, trusa de manichiură,  

uscătorul de păr, pieptenele, etc. • Substanţelor: săpun, săpun lichid,  detergenţi, creme, balsamuri, etc. 

• Activităţilor de rutină: duş sau baie,  tăiatul unghiilor, pieptănatul, etc.

Îngrijirea mâinilor 

Spălaţi mâinile: 

• înainte de a intra în spaţiul de lucru • după ce aţi fost la toaletă 

• când vă întoarceţi în spaţiul de lucru după pauză şi  înaintea efectuării oricărei operaţii 

• după ce v-aţi atins părul, nasul, urechile, gura şi pielea • după ce aţi mâncat, aţi fumat, aţi tuşit, aţi strănutat sau  v-aţi suflat nasul 

• după ce aţi îndepărtat gunoiul

Paşii pentru spălarea mâinilor 

• udaţi-vă mâinile 

• folosiţi săpun lichid anti-bacterian 

• folosiţi apă caldă (40-45%C) 

• frecaţi ambele mâini şi antebraţele 

• curăţaţi unghiile cu o perie de unghii 

• uscaţi mâinile la uscător sau cu un  

prosop de hârtie de unică folosinţă 

• aruncaţi prosopul folosit la gunoi

Îngrijirea unghiilor

• tăiaţi unghiile scurt şi  

păstraţi-le curate 

• nu folosiţi ojă de unghii 

• nu se admit unghiile false 

 

Îngrijirea gurii, a nasului şi urechilor 

• evitaţi să tuşiţi sau să strănutaţi deasupra  

prajiturilor 

• nu este voie să vă ştergeţi nasul, ochii sau  

urechile în spaţiul de lucru. Pentru aceasta  

folosiţi un şerveţel de unică folosinţă şi  

spălaţi-vă mâinile după aceea 

• este interzis să gustaţi mâncarea  

cu degetele 

Îngrijirea părului 

• spălaţi-vă părul cât mai des 

• prindeţi părul la spate şi acoperiţi-l în  întregime cu o bonetă sau un batic adecvat 

• pieptănaţi şi periaţi părul doar în afara  spaţiului de lucru

 Contraindicaţii  •nu purtaţi bijuterii: inele, brăţări,  coliere, ceasuri 

•se interzice fumatul şi mestecatul  gumei de mestecat 

 

Contraindicaţii 

• nu atingeţi alimentele dacă nu aveţi un  

bandaj corespunzător în cazul unor răni 

• evitaţi să tuşiţi, să strănutaţi sau să  

vorbiţi deasupra alimentelor

 

Starea de sănătate a  

personalului 

Poate fi determinată de: 

• un examen medical înainte de angajare 

• controale medicale periodice 

• examen epidemiologic zilnic (controlul şi auto-evaluarea  

semnelor şi simptomelor de boală)

 

 

 

 

 

 

Măsuri în caz de îmbolnăvire  

• orice zgârietură, muşcătură sau tăietură trebuie  protejată corespunzător cu bandaje şi mănuşi  pentru a evita contactul cu alimentele 

• în cazul unor boli contagioase, conjunctivită, abces  dentar, infecţii şi răniri ale pielii, boli  

gastrointestinale, angajatul nu are voie să lucreze  până la vindecarea completă 

• în cazul unor infecţii ale căilor respiratorii, se  utilizează măşti de unică folosinţă

Măsuri pentru prevenirea infectării  cu virusul COVID-19 

• Purtarea măștii de protectie 

• Purtarea mănușilor de unică folosință 

• Păstrarea distanței corespunzătoare 

• Spălarea și dezinfectarea mâiniilor ori de câte ori  este nevoie 

• Purtarea echipamentului de protecție

NORME DE PROTECȚIA MUNCII  SPECIFICE ÎN INDUSTRIA ALIMENTARĂ 

• Pentru ca muncitorii să-şi desfăşoare din plin  activitatea si să-şi pună scopul producţiei întreaga  lor capacitate de lucru, trebuie să aibă condiţii  corespunzătoare,astfel încât să fie prevenite  accidentele şi îmbolnăvirile profesionale.

La depozitarea şi pregătirea  

materiilor,normele prevăd următoarele 

- aşezarea în stive a materiilor prime şi auxuliare ambalate  se va face respectând înălţimea care asigură stabilitatea  stivelor şi nu necesită eforturi deosebite pentru  manipulare. 

- descongestionarea căilor de acces corespunzătoare pentru  efectuarea manipulărilor în condiţii de strictă securitate a  muncii