Incepand din data de 4 August, eSSM isi va schimba denumirea in ssmatic.ro toate serviciile vor fi disponibile in continuare fara intrerupere.
Norme de igiena protectia muncii
NORME DE IGIENĂ ȘI NORME DE PROTECȚIA MUNCII SPECIFICE ÎN INDUSTRIA ALIMENTARĂ
Igiena Personală
Igiena personală – o serie de reguli pe care trebuie să le respecte lucrătorii din cofetărie -patiserie.
De ce?
Pentru a menţine un standard ridicat de curăţenie, astfel încât lucrătorul să nu devină o sursă de contaminare a alimentelor.
Când?
• înainte de începerea lucrului • în timpul lucrului
• după terminarea lucrului
Cum ?
Prin utilizarea:
• Ustensilelor: perii, bureţi, perii de unghii, trusa de manichiură,
uscătorul de păr, pieptenele, etc. • Substanţelor: săpun, săpun lichid, detergenţi, creme, balsamuri, etc.
• Activităţilor de rutină: duş sau baie, tăiatul unghiilor, pieptănatul, etc.
Îngrijirea mâinilor
Spălaţi mâinile:
• înainte de a intra în spaţiul de lucru • după ce aţi fost la toaletă
• când vă întoarceţi în spaţiul de lucru după pauză şi înaintea efectuării oricărei operaţii
• după ce v-aţi atins părul, nasul, urechile, gura şi pielea • după ce aţi mâncat, aţi fumat, aţi tuşit, aţi strănutat sau v-aţi suflat nasul
• după ce aţi îndepărtat gunoiul
Paşii pentru spălarea mâinilor
• udaţi-vă mâinile
• folosiţi săpun lichid anti-bacterian
• folosiţi apă caldă (40-45%C)
• frecaţi ambele mâini şi antebraţele
• curăţaţi unghiile cu o perie de unghii
• uscaţi mâinile la uscător sau cu un
prosop de hârtie de unică folosinţă
• aruncaţi prosopul folosit la gunoi
Îngrijirea unghiilor
• tăiaţi unghiile scurt şi
păstraţi-le curate
• nu folosiţi ojă de unghii
• nu se admit unghiile false
Îngrijirea gurii, a nasului şi urechilor
• evitaţi să tuşiţi sau să strănutaţi deasupra
prajiturilor
• nu este voie să vă ştergeţi nasul, ochii sau
urechile în spaţiul de lucru. Pentru aceasta
folosiţi un şerveţel de unică folosinţă şi
spălaţi-vă mâinile după aceea
• este interzis să gustaţi mâncarea
cu degetele
Îngrijirea părului
• spălaţi-vă părul cât mai des
• prindeţi părul la spate şi acoperiţi-l în întregime cu o bonetă sau un batic adecvat
• pieptănaţi şi periaţi părul doar în afara spaţiului de lucru
Contraindicaţii •nu purtaţi bijuterii: inele, brăţări, coliere, ceasuri
•se interzice fumatul şi mestecatul gumei de mestecat
Contraindicaţii
• nu atingeţi alimentele dacă nu aveţi un
bandaj corespunzător în cazul unor răni
• evitaţi să tuşiţi, să strănutaţi sau să
vorbiţi deasupra alimentelor
Starea de sănătate a
personalului
Poate fi determinată de:
• un examen medical înainte de angajare
• controale medicale periodice
• examen epidemiologic zilnic (controlul şi auto-evaluarea
semnelor şi simptomelor de boală)
Măsuri în caz de îmbolnăvire
• orice zgârietură, muşcătură sau tăietură trebuie protejată corespunzător cu bandaje şi mănuşi pentru a evita contactul cu alimentele
• în cazul unor boli contagioase, conjunctivită, abces dentar, infecţii şi răniri ale pielii, boli
gastrointestinale, angajatul nu are voie să lucreze până la vindecarea completă
• în cazul unor infecţii ale căilor respiratorii, se utilizează măşti de unică folosinţă
Măsuri pentru prevenirea infectării cu virusul COVID-19
• Purtarea măștii de protectie
• Purtarea mănușilor de unică folosință
• Păstrarea distanței corespunzătoare
• Spălarea și dezinfectarea mâiniilor ori de câte ori este nevoie
• Purtarea echipamentului de protecție
NORME DE PROTECȚIA MUNCII SPECIFICE ÎN INDUSTRIA ALIMENTARĂ
• Pentru ca muncitorii să-şi desfăşoare din plin activitatea si să-şi pună scopul producţiei întreaga lor capacitate de lucru, trebuie să aibă condiţii corespunzătoare,astfel încât să fie prevenite accidentele şi îmbolnăvirile profesionale.
La depozitarea şi pregătirea
materiilor,normele prevăd următoarele
- aşezarea în stive a materiilor prime şi auxuliare ambalate se va face respectând înălţimea care asigură stabilitatea stivelor şi nu necesită eforturi deosebite pentru manipulare.
- descongestionarea căilor de acces corespunzătoare pentru efectuarea manipulărilor în condiţii de strictă securitate a muncii